Last ned rapporten her

 

Grunnlag for denne rapport

De to store Norske entreprenørene Veidekke og Skanska gikk i uke 40. 2021 ut med meldinger om et midlertidig forbud for bruk av Grade 100 kjetting i alle deres prosjekter.
Selskapene begrunnet dette med “flere” hendelser hvor Grade 100 kjetting har røket under bruk og ved belastninger som var mindre enn det som redskapene var dimensjonert for.
I ettertid har flere andre aktører også stoppet bruken av Grade 100 kjetting etter føre-var-prinsippet.
Skanska og Veidekke søkte da bistand fra KranTeknisk Forening for å samle informasjon som kunne bidra til å klargjøre om Grade 100 kjetting er et produkt som ikke egner seg for bruk i norsk bygg og anleggsbransje.
Etter at de to selskapene har gjennomgått sine arkiver for uønskede hendelser hvor løfteredskap av kjetting er involvert, står vi igjen med 3 hendelser som kan betegnes som de utløsende faktorer for at de valgte og anbefalte midlertidig forbud for bruk av Grade 100.
Vi har derfor valgt å se nærmere på disse tre hendelsene for å få frem så mye relevant informasjon som mulig.
I løpet av prosessen har vi samlet mye informasjon relatert til kjettingredskap som brukes i bygg og anleggsbransjen og vi har vært i kontakt med flere produsenter og leverandører og innhentet mest mulig informasjon. Vi har sett på bruksanvisningene fra de forskjellige leverandørene, for å se hva de krever i forhold til bruk, oppbevaring og kontroll- og kassasjonskriterier.
Vi har ikke gått inn på problemstillinger relatert til bruk av kjetting i maritime miljø som petroleumsindustrien og lignende virksomheter.

Relaterte artikler

KontrollørCamp

KontrollørCamp

Velkommen til samling for kontrollører 28.-29. mai 2024 på Quality Hotel Olavsgaard, Skjetten! Er du kontrollør, faglig leder eller involvert i sakkyndig virksomhet? Da bør du få med deg KontrollørCamp - et årlig samlingspunkt med faglig påfyll, oppdateringer på...

les mer