Last ned rapporten her

 

Grunnlag for denne rapport

De to store Norske entreprenørene Veidekke og Skanska gikk i uke 40. 2021 ut med meldinger om et midlertidig forbud for bruk av Grade 100 kjetting i alle deres prosjekter.
Selskapene begrunnet dette med “flere” hendelser hvor Grade 100 kjetting har røket under bruk og ved belastninger som var mindre enn det som redskapene var dimensjonert for.
I ettertid har flere andre aktører også stoppet bruken av Grade 100 kjetting etter føre-var-prinsippet.
Skanska og Veidekke søkte da bistand fra KranTeknisk Forening for å samle informasjon som kunne bidra til å klargjøre om Grade 100 kjetting er et produkt som ikke egner seg for bruk i norsk bygg og anleggsbransje.
Etter at de to selskapene har gjennomgått sine arkiver for uønskede hendelser hvor løfteredskap av kjetting er involvert, står vi igjen med 3 hendelser som kan betegnes som de utløsende faktorer for at de valgte og anbefalte midlertidig forbud for bruk av Grade 100.
Vi har derfor valgt å se nærmere på disse tre hendelsene for å få frem så mye relevant informasjon som mulig.
I løpet av prosessen har vi samlet mye informasjon relatert til kjettingredskap som brukes i bygg og anleggsbransjen og vi har vært i kontakt med flere produsenter og leverandører og innhentet mest mulig informasjon. Vi har sett på bruksanvisningene fra de forskjellige leverandørene, for å se hva de krever i forhold til bruk, oppbevaring og kontroll- og kassasjonskriterier.
Vi har ikke gått inn på problemstillinger relatert til bruk av kjetting i maritime miljø som petroleumsindustrien og lignende virksomheter.

Relaterte artikler

Nytt nummer av Kranteknikk ute nå!

Nytt nummer av Kranteknikk ute nå!

Nytt nummer juni 2024.I denne utgaven publiserer vi en artikkel som viser hvor galt det kan gå når involverte parter ikke følger opp sitt ansvar. Saken er påbygg av kran på en ny lastebil. I en slik sak er det mange involverte parter. Det er både private og offentlig...

les mer
author avatar
Tone Kildahl