KTF-standard
Vedlegg A (Normativt) Roller og ansvar
Det skal utnevnes personell for å ivareta de rollene som er beskrevet nedenfor. Utnevnelsen av de ansvarlige personene fritar ikke arbeidsgiver, eller eieren av løfteutstyret for det juridiske ansvaret. Rollene kan ivaretas av personell som også har andre plikter, og personellet trenger ikke være ansatt i det ansvarlige foretaket.
De ansvarlige personene skal ha tilstrekkelig opplæring og erfaring i tråd med krav i Vedlegg B om opplæring.
En person kan ha flere roller dersom det er hensiktsmessig.
Arbeidsgiver |
Skal sørge for at bestemmelsene gitt i arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter blir overholdt.
Dette vil særlig omfatte følgende:
|
Virksomheten eller hovedbedrift |
For en virksomhet med egne ansatte er det arbeidsgiver som har ansvaret for at aktivitetene samordnes og gjennomføres uten fare for liv og helse. Når flere virksomheter utøver arbeid på samme arbeidsplass, skal de, når det er nødvendig, skriftlig avtale hvem av dem som skal ha ansvaret for å samordne deres felles aktiviteter. Hovedbedriften har ansvaret for samordningen av de enkelte virksomheters helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i prosjektene. Dette er vanligvis den entreprenør som har flest utførende. Dersom det ikke er noen entreprenør utpeker seg som hovedbedrift skal en entreprenør ha vervet gjennom en skriftlig avtale, da det er et krav fra myndighetene at hovedbedrift er oppnevnt. Hovedbedriften må gjennom vernerunder kunne sjekke ut om det er gjennomført nødvendige kontroller på løfteutstyr, kraner etc., om personell har nødvendig kompetanse, om krana er forsvarlig oppstilt osv. Videre skal/kan hovedbedriften kontrollere at arbeidsgivers plikter er gjennomført, likesom byggherren kan gjøre det, men det er viktig å være klar over hvor hovedansvaret ligger, nemlig hos arbeidsgiveren, jf. AML § 2-1.
Skal
|
Byggherre og Byggherrens representant |
Byggherren (BH) har det overordnede ansvar for sikkerheten på en bygge og anleggs plass. Dette ansvaret skal ivaretas blant annet ved at det utarbeides en SHA plan med ulike spesifikke tiltak. Det er byggherre forskriften som setter krav til BH’s ansvar. Normalt vil BH’s ansvar være å se til at SHA planen etterfølges og at entreprenører/ totalentreprenører har system for å ivareta sikkerheten under utførelsen av prosjektet. I forhold til løfteoperasjoner vil dette være å se til at entreprenører/hovedentreprenører har kompetanse og system for dette, og at utstyret er i orden iht. myndighetskrav. Byggherrens representant (BHR) er byggherrens stedfortreder i prosjekter hvor enten byggherren mener de mangler byggherrekompetanse eller at prosjektet har en størrelse slik at BH ikke kan følge opp alt selv. BH/BHR har vanligvis også utpekt en eller flere KU (Koordinator for utførelse) som følger opp BH’s plikter mht. SHA i utførelsesfasen.
|
Operasjonelt ansvarlig (Personen som er utpekt til å ivareta det overordnete ansvaret for løfteoperasjonene)
|
Skal
|
Teknisk ansvarlig (Personen som er utpekt til å ivareta det tekniske ansvaret)
|
Skal
|
Produksjons- samordner (Ansvarlig for logistikk samordningen for dagens produksjon) |
I en del virksomheter og prosjekter vil aktørene ha ulike behov for bruk av kraner i sin produksjon, og alle aktører vil mene at deres behov er viktigst. Det vil derfor det være løfteoperasjoner som må prioriteres av forskjellige årsaker. En produksjonsleder eller en utpekt produksjonsmedarbeider vil være som kjenner produksjonen og kan prioritere og fordele tilgang til kran. Produksjonssamordnerens rolle er å kommunisere med de involverte i løfteoperasjonene, samt planlegge framdrift og produksjon, og behøver ikke å ha spisskompetanse innen løfteoperasjoner. Det må være god kommunikasjon og samarbeid med operasjonelt ansvarlig slik at løfteoperasjoner gjennomføres på en sikker måte.
|
Kranfører |
Kranfører har ansvaret for alle momenter i løfteoperasjonen som han/hun kan burde oppfatte, se og påvirke.
Kranfører skal:
|
Signalgiver |
Skal
|
Anhuker |
Skal
|
Organisering av roller og ansvar ved bruk av kraner
Løfteoperasjoner er aktiviteter med høy risiko og ofte med mange aktører involvert. Der det er mange aktører har de gjerne forskjellige arbeidsgivere. Aktørene vil også ha ulik tilnærming til kran og kranoperasjoner. Det kan være en entreprenør eller totalentreprenør som eier kranen eller har leiet den inn i prosjektet, denne opereres enten av egne ansatte eller innleide. Signalgivere og anhukere, kan være ansatt hos hovedentreprenøren eller hos underentreprenører som har behov for kran for transport av sitt materiell.
I en del prosjekter kan byggherren ha leiet inn kraner direkte fra en kranutleier til bruk for entreprenører eller totalentreprenør. Dette er avhengig av entrepriseform og kontrakter.
Med så mange ulike aktører med forskjellige arbeidsgivere kan det være en utfordring å organisere og bruke kraner på en trygg måte, samtidig med at roller og ansvarsforhold kan virke uklare.
På grunnlag av dette er det utarbeidet et eksempel på et organisasjonskart som viser hvordan dette kan organiseres. I kartet er det tatt utgangspunkt i et større prosjekt, men modellen kan også tilpasses prosjekter med en kran og/eller en arbeidsgiver med egne ansatte. Organisasjonskartet kan også tilpasses bedrifter med fast lokasjon og egne ansatte. Flere av rollene kan innehas av en og samme person, bare ansvar, funksjoner og oppgaver blir ivaretatt.
Intensjonen er å ha en oversikt over roller og ansvar på den enkelte arbeidsplass for å ivareta sikker bruk av kraner i løfteoperasjoner.
Eksempel på fordeling av Roller og ansvar ved bruk av kraner i bygg og anlegg
Se utfyllende forklaring til organisasjonskartet i vedlegg B Roller og ansvar. En og samme person kan inneha flere roller.
Bli medlem?
Som medlem i KranTeknisk Forening (KTF) blir du en aktiv del av bransjen. Du får en arena for faglig utvikling og bistand og vil dra nytte av et utvidet faglig og personlig nettverk.
I KTF vil du treffe nærmere 400 bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer.